13 Mart 2008 Perşembe

İllegal Reklamlar

Bugün size bir reklam izletmek istiyorum. Pepsi özellikle Amerika piyasası için hazırladığı reklamlar açısından, büyük rakibi Coca-Cola'ya oranla daha başarılı reklamlara imza atıyor. Özellikle halkın sevdiği popüler karakterleri reklamlarında kullanması bu başarısındaki en önemli sebep.

Ancak bu reklam televizyonlarda pek rastlayamayacağımız türden, zira rakip firmayı rencide edici öğeler barındırıyor. Reklamın başrolünde de küçük bir çocuk var. Eski bir reklam filmi bu, zaten reklamın sonunda da Pepsi'nin o eski logosu ortaya çıkıyor..
Bu tip reklamlar sayısız tartışmalara neden oldu, akabinde sayısız davalar açıldı ancak hala bir şekilde piyasaya sokuluyor. Tabii eskiye oranla daha az sayıda..

Firmaların, söz konusu reklamları finanse edip etmedikleri tartışma konusu.. Benim de kesin bir fikrim yok, zira bu tip reklamlar çok düşük bütçelerle çekiliyor ve internet gibi yine ucuz bir kanalla medyaya yayılıyor.

İllegal reklamların kurbanları çoğunlukla büyük firmalar... İnternet üzerinde "illegal reklam" olarak aratılınca karşımıza bu tip bir sürü reklam çıkıyor.

Öte yandan büyük firmalar her zaman kurban koltuğuna da oturmuyorlar. Bazı firmalar, kimi zaman medyaya sunulamayacak içerikte olan, ancak yine de izleyiciye tebessüm ettiren kendi reklamlarını da internet yoluyla yayıyorlar. MasterCard'ın bu konuda çeşitli çalışmaları mevcut...

Söz konusu reklamların medyaya verilememesinin nedeni genelde hukuki yaptırımlar. Televizyon denetçileri söz konusu reklamları kimi zaman aşağılayıcı, cinsel içerikli veya haksız rekabete sebebiyet vermesi nedeniyle engelliyor.

video'yu yükledim çalışıyor, yine de çalışmazsa;

http://www.youtube.com/watch?v=LM9rA4LbOMc linkinden izleyebilirsiniz.

1 yorum:

Legal - İllegal Reklam Uzmanı dedi ki...

illegal sektörde reklam vermek için

https://illegalbahisadwords.blogspot.com/2021/05/google-adwords-reklam-verme.html